Gastronoomiakonkurss Silverspoon alustab uut hooaega

PRESSITEADE / 23. March 2017

Täna kuulutab Eesti esimene gastronoomiakonkurss Silverspoon välja oma 2017. aasta hooaja alguse ning ootab Eesti a la carte toitlustusasutusi konkursist osa võtma. Registreerimine algab reedel 25.03 ning sulgub 30.04.17 Sel hooajal lisandub kaks uut põhikategooriat ning kogu hindamisprotsess on digitaalne. Tänavune registreerimisprotsess on tehtud selgemaks kategooriate määratlemisel, kriteeriumid, mille järgi toitlustuskohad kvalifitseeruvad kategooriatesse.

 

Gastronoomiakonkursi Silverspoon hindamine toimub senise kuue asemel kaheksas erinevas kategoorias – fine dining, casual dining, pererestoran, rahvusköök, Eesti köök ja parim kohvik. Uute kategooriatena lisanduvad parim gastropubi /brasserie ja parim tänavatoidu pakkuja. Konkursi kolm kõrvalkategooriat – parim peakokk, parim teenindus ja parim taimetoidu pakkuja – jäävad samaks.

Silverspooni tegevjuhi Marje Hallik-Wilsoni sõnul oli eelmine hooaeg üliedukas. “Pea saja söögikoha osalemine konkursil ja nende positiivne tagasiside julgustab meid ka algaval hooajal. Loodan, et seekord liitub konkursiga veelgi enam erinevaid kohvikuid ja restorane üle Eesti.”

 

Konkursil osalemiseks on toitlustusasutused oodatud ennast registreerima 30. aprilliks Silverspooni veebilehe kaudu www.silverspoon.ee. Konkursil osalemine on tasuta, kuid toitlustusasutused peavad võimaldama kohtunikele voucheri alusel tasuta õiguse kolmest käigust koosnevale einele; ühele kokteilile, veinipokaalile või õllele ja mittealkohoolsetele jookidele. Kohvikutes ja gastropubides antakse hinnang kahe käigu ning tänavatoidu puhul ühe käigu alusel, kuna see peegeldab paremini nendes toitlustuskohtades pakutavat.

Hallik-Wilsoni sõnul ootab osalejaid ees ka mõned väiksed muudatused. “Fine dining kategooria restorane hindavad senise 6 kohtuniku asemel 8, et tagasiside oleks laiapõhjalisem. Taimetoidu hindamislehe küsimused on seekord põhjalikumad, et osalejad saaks enam esile tuua oma oskusi ja eripära. Pererestoranide puhul ei hinnata restorani poolt pakutavat alkoholivalikut,” selgitas  Hallik-Wilson.

Toitlustusasutuste külastamine ja nende hindamine toimub poole aasta vältel kevadest sügiseni, et hinnata ka hooajalisust. Kogu hindamisprotsess on anonüümne ning kõik hindajad peavad täitma põhjaliku, 50 küsimusega digitaalse ankeedi, mille andmed kogub kokku sõltumatu audiitorfirma PriceWaterhouseCoopers. Kõik konkursil osalevad toitlustusasutused saavad hiljem ka hindajatelt reaalset tagasiside. Silverspooni konkursi võitjad kuulutakse välja 2017. aasta sügisel.

Sel hooajal loodab konkursi korraldusmeeskond korraldada ka mitmed eriüritusi, et koguda raha Noore koka fondi. “Samuti soovime esile tõsta toitlustusettevõtteid, kes toetavad Eesti talusid, et värske talutoit jõuaks enam meie restoranide ja kohvikute lauale,” selgitas Hallik-Wilson.

Silverspooni konkurssi korraldavasse meeskonda kuuluvad Marje Hallik-Wilson, Joakim Helenius, John Wilson ja  Mahesh Ramnani ning sellest hooajast liitus korraldusmeeskonnaga ka ettevõtja Andres Peets.

Konkursi patroon on Eesti Gastronoomia grand old man Dimitri Demjanov.

Silverspooni konkurssi toetavad audiitorfirma PriceWaterhouseCoopers, Advokaadibüroo Sorainen ja disainistuudio Nope, Lexus, Eesti Kulinaaria Instituut, Malmgårdin Panimo, Bardinet SAS, Paulig Coffee AS, Vins de France, Tauno Kangro ja Segers.

2016. aastal osales Silverspoon konkursil pea 100 toitlustuskohta üle Eesti. Möödunud hooajal noppis kõige enam tunnustusi restoran Horisont võites nii fine dining, parima teeninduse ja parima taimetoidu pakkuja kategoorias. Parima peakoka tiitli saajateks osutusid Noa restorani kokad Tõnis Siigur ja Mihkel Rand. Casual dining kategooria võitja oli Fabrik, parim pererestoran Go Spa, rahvusköögi kategooria võitjaks tuli restoran Cru, Eesti köögi kategooria võitja oli Farm ning parim kohvik Meistri Café Lyon.

MTÜ Gastronoomia Auhindade Eesti Selts loodi  2004. aastal eesmärgiga edendada ja premeerida kulinaarseid saavutusi Eesti toitlustusmaastikul.

Lisainfo:

Marje Hallik-Wilson

Silverspooni tegevjuht

Tel 5287830

 

Värsked uudised